Λίστα αντικειμένων

Την κολοκύθα τη συναντάμε στην αγορά από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά η καλύτερη εποχή της ωρίμανσής της είναι τώρα, δηλαδή από Οκτώβρη έως Νοέμβρη. Στη χώρα μας καταναλώνεται κυρίως η κίτρινη, όμως ανάλογα με τις διάφορες διασταυρώσεις των καλλιεργητών μπορούμε να δούμε ποικίλα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, όπως πορτοκαλί, κίτρινο, άσπρο, πράσινο και άλλα, σφαιρικές, κυλινδρικές ή αχλαδόσχημες, μίνι (baby), ακόμη και γιγαντιαίων διαστάσεων.
Πιο συνηθισμένα ελληνικά είδη, η κολοκύθα ή νεροκολοκύθα, με ογκώδη, σφαιρικό καρπό, η γλυκιά κολοκύθα που ωριμάζει το φθινόπωρο και η φλασκιά ή λαγηνοκολοκύνθη, με το χαρακτηριστικό σχήμα μεγάλου αχλαδιού, που όταν ξεραθεί συνηθίζουν να τη βάφουν και να τη χρησιμοποιούν ως διακοσμητικό. Οι σπόροι μερικών ποικιλιών καταναλώνονται ως ξηρός καρπός, ο γνωστός μας πασατέμπος.



